Friday, October 6, 2017

8. MikroFAF 12-14. oktobar 2017

Osmo izdanje MikroFAF-a održaće se 12-14. oktobra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u organizaciji Udruženja „Satibara”.
Sa fokusom na umetničkoj slobodi, samoorganizovanosti, gerilskom filmu, art brutu, low-fi filmu, eksperimentalnim formama i svim audio-vizuelnim oblicima kroz koje autori imaju potrebu da se izraze (Glasno!), festival je ove godine obeležen sloganom LOUD EDITION! Akcenat je na filmu kao sredstvu skretanja pažnje na pojave i događaje u društvu ili ličnom okruženju koje možda izjedaju tiho, a zaslužuju glasnu reakciju. Loud film nema žanrovskih ograničenja, važno je samo da je delo nastalo iz potreba da se digne glas u ime onih koji ćute.

Na konkurs je pristiglo više stotina filmova iz svih krajeva sveta: Balkana, Evrope, SAD, Kanade, Australije, Rusije, Iraka, Irana, Indije, Afrike, Južna Amerike, Kine, Japana, Mjanmara, Latvije... Na naše veliko zadovoljstvo, prijavili su se brojni mladi autori. Za takmičarski program odabrana su 63 fima.

Mikropolis nagrade, ručno rađene statuete akademske umetnice Jelene Bošković, biće dodeljene autorima filmova u tri kategorije:

Kratki uradi sam film. Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), nastalim u neprofesionalnim okolnostima, bez angažovanja profesionalnih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Nezavisni kratki film. Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju uradi sam kriterijumima, a koji su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Loud Film. Ova kategorija namenjena je filmovima koji skreću pažnju na pojave i događaje u društvu ili ličnom okruženju koje možda izjedaju tiho, a zaslužuju glasnu reakciju.  Loud film nema žanrovskih ograničenja, važno je samo da je nastao iz potrebe da se digne  glas u ime onih koji ćute.


ŽIRI  

Filip Ćetković
Rođen 1981. u Beogradu. Osnivač MKC Kombinat, programski urednik bioskopa Mala Sloboda i višegodišnji saradnik filmskog programa Doma kulture Studentski grad.
Bavi se prikazivanjem filmova i produkcijom kratkih formi pod etiketom Krajnji Program.






Dejan Petrović
Scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzickih spotova, kao i emisija za televiziju. U svojstvu producenta, učestvovao je u produkciji oko četrdeset kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“. Profesor je režije na Akademiji umetnosti u Beogradu, ali i član udruženja Doksrbija – Dokumentaristi Srbije. Dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, između ostalih i Zlatne medalje Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu za film “Restart”. 

Marko Grba Singh
Rođen 1988. godine u Beogradu, SFRJ. Trenutno je na doktorskim studijama filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Napravio je nekoliko muzičkih spotova za domaće pop i rok bendove. Njegovi kratki dokumentarci „Kasno smo se sreli“ i „Bledo“ imali su svetsku premijeru na festival Visions du Réel u Nionu u Švajcarskoj.

Njegov srednjemetražni igrani film „Abdul & Hamza“, koji se bavi sudbinom izbeglica na tlu Evrope, premijerno je prikazan na festivalu FID Marsej 2015. godine i dobio specijalnu nagradu žirija u konkurenciji debitantskih filmova. Početkom aprila 2016. godine, u okviru projekta Looking China, odlazi u Kinu i snima kratki dokumentarac „Stars of Gaomeigu“, za koji dobija nagradu za najinovatiniji kratki film na festivalu Visions du reel u Nionu, 2017. godine. Bio je član studentskog žirija na festivalu u San Sebastijanu 2016. godine. Živi i radi u Beogradu.



Pored takmičarskog programa u  kojem će biti prikazani filmovi autora svih uzrasta i zanimanja, u revijalnom programu će biti predstavljeni:

Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija" - Izbor dokumentarnih filmova

Filmske radionice udruženja Satibara - Moj krupni plan - završni filmovi učesnika


Nakon dodele nagrada, festival se nastavlja proslavom u klubu PERKA, Zetska br.1

ULAZ NA SVE PROGRAME JE BESPLATAN








No comments:

Post a Comment